Dvanásti stredoškoláci získali štipendiá na štúdium v USA a Británii

23.05.2012 Celý región

Bratislava 23. mája (TASR) – Dvanásť slovenských študentov strávi budúci školský rok na stredných školách v Spojených štátoch amerických a Veľkej Británii vďaka ročnému štipendiu, ktoré získali prostredníctvom programu Nadácie otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation (NOS – OSF).

Súkromné školy v USA a Veľkej Británii vybraným štipendistom odpustili školné vo výške 30.000 až 46.000 amerických dolárov. Náklady na štúdium budú čiastočne hradiť aj rodičia stredoškolákov. Úspešní chlapci a dievčatá, ktorí si dnes prevzali certifikáty na štipendium z rúk zástupcov amerického veľvyslanectva a Britskej rady, prešli výberovým konaním spomedzi 111 študentov druhých ročníkov gymnázií.

"Strašne sa teším na nový kolektív, spoznám nové veci, nové zážitky, novú kultúru," uviedla štipendistka Lucia Pirožeková z Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach, ktorá budúci školský rok zasadne do lavíc strednej školy v britskom Essexe. "Určite mám isté obavy, ale beriem to ako výzvu," priznal Matúš Petrovský z bratislavského Evanjelického lýcea, ktorý navštívi strednú školu v americkom štáte New Jersey.

Od roku 1993 vďaka programu vycestovalo do zahraničia vyše 250 študentov. Hoci NOS – OSF avizovala ukončenie tohto programu, vďaka sponzorom, americkým a britským partnerom, a tiež ochote rodičov kryť čiastočne náklady, sa program podarilo udržať.
 

Vyberte región